Sağlık

Brokoliyi fazla pişirmeyin.

Brokoli, kansere karşı koruyucu etkisi ve daha birçok faydası ile ön plana çıkan bir sebzedir. Suda kaynatılarak pişirilen brokolinin özelliklerini kaybettiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bilimsel araştırmalar brokoli’nin antibiyotik özelliğinin yanı sıra kalp damar sağlığını korumada, kalp krizlerini önlemede, kolesterolü düşürmede etkili olduğunu göstermiştir. , kan basıncını düşürür, antioksidandır ve diyabet komplikasyonlarını önler. gösterir ki. Bilimsel gözlemlere göre yapılan tavsiyeye göre brokoli birkaç dakika buharda pişirilmeli veya çiğ olarak tüketilmelidir.

Brokolinin vitamin deposu ve antioksidan özelliğinin yanı sıra “glukosinolatlar” adı verilen etkili bileşenleri içerdiğini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bu bileşiklerden özellikle ‘sülforafan’ ve ‘indol-3-karbinol’ ‘; Kolon, prostat, rektum, mide, meme ve akciğer kanserlerinde etkili olduğunuz klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Brokoli bağırsaktaki yararlı bakterileri besler

Brokolinin yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsaklardaki faydalı bakterileri de beslediğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Faydalı bakteri sayısındaki artışın vücudumuz için çok değerli olduğunu biliyoruz. Ayrıca brokoli filizi ve brokoli ekstresi verilerek yapılan deneysel çalışmalarda kanser değerlerinde iyileşmeler gözlenmiştir.

Doğru pişirme önemlidir

Brokoliyi hatasız pişirmenin çok değerli olduğunu belirten Tuba Örnek, “Suda kaynatarak pişirdiğimiz brokoli maalesef bu özelliklerini kaybediyor. Dolayısıyla bilimsel gözlemlere göre yapılan öneri; Buharda veya çiğ tüketimde birkaç dakika pişirme şeklidir. Elle kesip 30 dakika beklettikten sonra zeytinyağı ve limonla çok başarılı ve güçlü bir detoks hazırlanmış oluyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu